İlkokulda Kodlama

İlkokulda Kodlama

İlkokulda Kodlama

İlkokulda kodlama konusuna geçmeden önce kodlamayı, bilgisayara görevini nasıl yapacağını söyleyen yönergeler yazmak olarak tarif edebiliriz. Kodlama; bilgisayarların, makinelerin ve diğer teknolojik aygıtların görevlerini gerçekleştirmeleri için kullanılan dildir. Günümüz dünyasının olmazsa olmazı web siteleri ve uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Aynı şekilde kurumlar ve şirketler de çeşitli kodlama dillerinin kullanıldığı yazılımlarla sağlıklı bir şekilde yönetilir.
Çocuklar bu şekilde hayatımızı sarıp sarmalayan kodlamayı küçük yaşlarda öğrendiğinde geleceğe daha hazır olurlar. İlkokulda kodlama öğrenmek, çocukların gelecekteki kariyerleri için de önemlidir. Çünkü kodlama;

  • Problem çözme becerilerini,
  • Üretkenliği
  • Teknoloji algısını,
  • Matematik becerilerini geliştirir.
  • Ayrıca kodlama günlük yaşamın birçok alanında kullanıldığından dolayı çocukların dünyayı daha iyi anlamalarını sağlar.

Çocuklar doğru rehberlik ve destekle ilkokulda kodlama temellerini öğrenebilir ve teknolojiyi kullanma becerileri konusunda güven kazanabilir.

İlkokulda Kodlama Eğitimi İçin Neler Yapılabilir?

İlkokulda kodlama eğitiminde algoritmik ve analitik düşünme becerilerini edinmek esastır. Adımları takip etme, adımlara uygun yönerge alma ve verme kazanımları esastır. Bu bağlamda nitelikli kodlama kitapları algoritmik ve analitik düşünme becerileri için gereklidir.

Limon Kids Yayınlarından çıkan 7+ Yaş Stem-a Kodlama Oyunları kitabı, içeriğindeki;

  • Aritmetik kodlamalar,
  • Harf kodlamaları;
  • Algoritma, matris ve simetri uygulamaları,
  • Temel koordinat egzersizleri
  • Nonogram çalışmaları,
  • Sosyal, teknolojik ve sanatsal kod dilleri çalışmaları,
  • Sözel-sayısal mantık bulmacaları ile ilkokulda kodlama eğitimine büyük katkı sağlar.

Aynı zamanda bu kitap, STEM-A Eğitim Sistemi teknikleriyle hazırlanmıştır. Böylece çocukların bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanata da eğlenceli bir giriş yapmasını sağlar.

Robotik Kodlama

Nitelikli kodlama kitaplarıyla algoritmik düşünmenin temellerini attıktan sonra sırada ne var diye düşünebilirsiniz. Bu noktada çocuğunuzu özellikle 7-8 yaşlardan itibaren farklı platformlarla tanıştırabilirsiniz.

İlkokul seviyesinde kodlama eğitimi veren birçok online platform ve uygulama bulunmaktadır.

Bu platformlar, öğrencilere blok tabanlı bir arayüz kullanarak kodlama yapmayı öğretirler. Blok tabanlı kodlama, öğrencilerin kodlama mantığını öğrenmelerine yardımcı olan basit bir kodlama dilidir.

İlkokul öğrencileri ayrıca, robotik eğitim setleri gibi interaktif materyallerle de kodlama becerilerini geliştirebilirler. Bu setler, öğrencilerin programlama ve kodlama temellerini anlamalarına yardımcı olur. Kendi oyunlarını ve uygulamalarını tasarlamalarına olanak tanır. Aynı zamanda mühendislik ve bilim becerilerini de geliştirir.

Kodlama eğitimine okul öncesinde başlamanın önemiyle ilgili makalemizi de okuyabilirsiniz.

Yazan: Niha Çocuk Yayın Kurulu

Share this post