Her Çocuk Farklıdır

Her Çocuk Farklıdır

Her Çocuk Farklıdır

Her çocuk farklıdır ve birbirinden farklı ilgi ve yeteneklere sahiptir. Tıpkı parmak izi ya da retinası gibi eşsizdir. 0-6 yaş aralığından itibaren çocuğumuzun bu farkındalığa sahip olması için çabaladığımızda ne olur?

Onun öz güven sahibi bir birey olmasını sağlarız. “Her çocuk farklıdır.” diye vurgulayarak her şeyi başarmak zorunda olmadığını ona anlatırız. Ya da başarmak için zamana ihtiyacı olduğunu bilen biri olmasını sağlarız. Çünkü bazılarımız iyi resim yapamadığını, bazılarımız güzel şarkı söyleyemediğini, bazılarımız matematikte bazılarımızsa yabancı dil öğrenme konusunda iyi olmadığını anlayalı çok oldu.

Başka bazı konularda ise iyi olduğumuzu fark edeli de çok oldu. Hayatımızı çoktan iyi olduğumuz konular doğrultusunda inşa ettik bile. Ve iyi olmadığımız konularla ilgili pek kafa yormuyor, hayıflanmıyoruz.

Bir de hayatının ilk yıllarını yaşayan çocukların dünyasına bakalım. Çorba kaşığını kendi kendine ağzına koyabilmeyi daha bir iki yıl önce başaran, ayakkabılarını giyse de bağcıklarını belki henüz bağlayamayan çocuklara…

Kendinin yapamadığı bazı şeyleri arkadaşlarının yapabildiğini görüp hayıflanan, her konuda başarılı olma konusunda sabırsızlanan çocuklara… “Neden Yapamıyorum?” diye zor bir soru soran çocuklara nasıl yaklaşmalı, ne söylemeliyiz?

  • Öncelikle her konuda başarılı olmanın mümkün olmadığını bilmesini sağlamalıyız.
  • İnsanların bazı konularda çok yetenekli olmayabileceğini ve bunun çok normal olduğunu anlaması için doğru bir dil kullanmalıyız.
  • Bazı konularda ise ancak çalışıp çaba göstererek başarılı olunabileceğini anlatmalıyız. Çünkü çocuğumuza yapamadığı bir şeyi daha fazla çaba göstererek yapabileceğini öğretmek, ona verebileceğimiz en büyük hediyedir. Böylece onu azimli ve kararlı bir insan olmak için de teşvik etmiş oluruz.
  • Yapamadığı şeyler için onu asla eleştirmemeli ve başka çocuklarla kıyaslamamalıyız.
  • Yetenekli olduğu konulara dikkatini çekmeli, bazı şeyleri çok iyi yapabildiğini görmesini sağlamalıyız.
  • İlgi ve yetenekleri doğrultusunda ilerlemesi için onu teşvik etmeliyiz.
  • Farklı yönlerinin onu güçlendirdiğini, bu yönlerinin üzerinde çalışmanın yaşam boyu avantaj sağlayacağını ifade etmeliyiz.

Yapamamak Sorun mudur?

Yapamamak sorun mudur? Neden Yapamıyorum? hikâyesi, bu sorunun cevabını çocuğunuza verirken size yardımcı oluyor. Herkesin farklı ilgi ve yeteneklere sahip olduğunu, herkesin her konuda başarılı olmak zorunda olmadığını açıklıyor. Bazı şeylerin zamanı gelince ya da çalışarak yapılabildiğini anlatıyor. Farklılıklarını kabullenen, kendiyle barışık çocuklar yetiştirmeye çalışırken ebeveynlere katkıda bulunmayı amaçlıyor. Neden Yapamıyorum? ve diğer Neden? kitapları, çocukların her gün sorduğu onlarca sorudan birkaçına cevap veriyor. Eğlenceli bir anlatım ve birbirinden güzel resimler eşliğinde…

Yazan: Fethiye Tunç

Share this post