Okul Öncesinde Matematik

Okul Öncesinde Matematik

Okul Öncesinde Matematik

Okul öncesinde matematik eğitimi, ilerleyen yıllarda kazanılacak matematik becerilerinin temelini oluşturur. Bu yıllarda çocukların matematikle ilgili hiçbir ön yargısı yoktur. Dolayısıyla çocuklara evde, okulda, parkta, markette, arabada kısacası her yerde temel matematik kavramlarını doğal bir akışla öğretebilirsiniz. Örneğin markette ağır ve hafif şişeleri ya da paketleri taşıyıp karşılaştırmasını sağlayabilirsiniz. Yolda yürürken adımlarınızı sayabilirsiniz. Aynı şekilde parkta yüksek ve alçak kaydıraklarla ilgili konuşabilirsiniz. Ya da uzun ve kısa saplı çiçekleri gözlemleyebilirsiniz. Blokları büyükten küçüğe sıralayabilirsiniz. Veya uzun ve kısa kaşıkları birlikte gruplayabilirsiniz. Bu gibi etkinlikler doğal bir şekilde çocukların matematiksel kavramlara aşina olmalarını sağlar ve matematiksel becerileri eğlendirerek öğretir. Montessori ile Eğlenerek Öğreniyorum kitaplarında da pek çok eğlenceli matematik etkinliği fikirleri bulabilirsiniz.

Yukarıda bahsi geçen bazı günlük hayat etkinlikleri gibi biraz daha sistemli şekilde yapılandırılmış oyunlar da matematik eğitimini eğlenceli hâle getirir. Oyunlar ve diğer eğlenceli etkinliklerle beraber nitelikli kitaplar da okul öncesinde çocukların matematikle sağlıklı bir ilişki kurması için önemlidir. Bunun yanında şarkılar ve hikâyeler de pek çok alanda olduğu gibi matematik eğitiminde de vazgeçilmez unsurlardandır.

Okul Öncesi Matematik Eğitiminde Neler Öğretilir?

Okul öncesinde matematik eğitimi;

-Sayıları ve geometrik şekilleri tanıma,

-Sıralama,

-Sınıflandırma,

-Gruplama,

-Örüntü ve grafikler oluşturma,

-Nesnelerle toplama çıkarma yapma gibi becerileri kazandırmayı hedefler.

-Boyut,

-Miktar,

-Konum,

-Zaman gibi kavramları öğretme odağıyla ilerler.

Okul öncesi çağındaki bir çocuğun edinmesi gereken bütün matematik kazanımlarının olduğu Miniklere Matematik kitabını 5-6 yaş çocukları için tercih edebilirsiniz.

Matematik Eğitiminin Faydaları

Matematik kazanımları, çocukların bilişsel gelişiminin temellerinden birini oluşturur. Bu kazanımlar; akıl yürütme, tahmin yapma, problem çözme gibi zihinsel becerileri destekler. Aynı zamanda dikkat ve hafızayı güçlendirir. Sınıflandırma, gruplama, örüntü yapma gibi matematiksel etkinlikler, çocukların mantık ve muhakemelerini de geliştirir. Sayıları yazma ve geometrik şekilleri çizme etkinlikleri, çocukların küçük kas gelişimine destek olur. Matematiğin hayatın içinde ve gerekli olduğuna dair farkındalık oluşturur.

Bütün bu özellikleriyle okul öncesinde matematik eğitimi, çocukları ilkokula da hazırlar. Eğlenceli bir başlangıç yaptıkları için çocukların ilerleyen yıllarda matematikle ilgili ön yargı oluşturmalarının önüne geçer.

Yazan: Fethiye Tunç

Share this post