Çocuğumun Matematiğini Nasıl Geliştirebilirim?

Çocuğumun Matematiğini Nasıl Geliştirebilirim?

Çocuğumun Matematiğini Nasıl Geliştirebilirim

“Çocuğumun matematiğini nasıl geliştirebilirim?”, “Matematik başarısını nasıl artırabilirim?” ailelerin sık sorduğu sorulardır. Unutmamalıyız ki çocukların matematikte başarılı olması için öncelikle matematikle ilgili gözlerini korkutmamak gerekir. Onlara matematiği sevdirmeye çalışmak gerekir.

Matematikle ilgili kendi kötü deneyimlerimizi aktarmamamız, etraftaki kimsenin de bu konuda çocuğumuza olumsuz deneyim aktarmadığından emin olmamız gerekir.

Zaten çocuklar okul öncesinde ve 1. sınıfta matematikle tanıştıklarında bu dersle ilgili en küçük bir ön yargıları yoktur. Hatta matematik onlar için çok eğlencelidir. Özellikle 1. sınıfta kendilerini yoran çizgi ve harf çalışmalarına kıyasla matematik, severek katıldıkları bir ders hâline gelir.

İlerleyen yıllarda konuların zorlaşmasıyla birlikte matematik yavaş yavaş çocuklara zor gelmeye başlayabilir. Ancak konular zorlaşsa da tekrarlar ve alıştırmalarla her çocuk matematik dersini başarabilir. Biz de onlara bu şekilde telkinde bulunmalıyız. Zorlaşan matematik konularının çalışarak anlaşılabileceğini ifade etmeliyiz.

İlkokulda Matematik Dersi

Özellikle 1. sınıfta ritmik saymalar, toplama, çıkarma gibi konular çocuklar için çok eğlencelidir. Bu konularda bol bol alıştırma yapmak, matematik adına sağlam temellerin atılmasını sağlar.

Diğer kazanımlarla ilgili de durum aynıdır. Örneğin okul öncesinde genel olarak çocukların sadece tam saatleri öğrendiğini düşündüğümüzde 1. sınıfta bu konuda daha fazla kazanım elde etmek de çocuklara mutluluk verir.

Çocukların alıştırma ve tekrar yaptığı kitapların da eğlenceli ve nitelikli olması gerekir. Özellikle 1. sınıf ve 2. sınıf çocukları eğlenceli matematik kitapları  ile tanışmalıdır. Bu kitaplar bol bol alıştırma yapma imkânı sunmalıdır. Çocukların okul derslerine ve ödevlere yardımcı olmalıdır. Peki ilkokulda matematik dersi neden bu kadar önemlidir?

Çünkü ilkokul matematiği daha sonraki sınıflara temel oluşturur. Çocukların işlem kabiliyeti kazanmalarını sağlar. Matematiği gerçek hayattaki durumlarda anlama ve uygulama yeteneği kazandırır. İlerleyen yıllarda problem çözme becerilerine, mantıksal düşünme ve analitik beceriler geliştirmelerine yardımcı olur.

Üst Sınıflarda Çocuğumun Matematik Dersine Nasıl Destek Olabilirim?

Ebeveynler daha üst sınıflarda çocuğun matematik dersine destek olmak için şu stratejilere başvurabilir:

  • Ders çalışmak için belirli bir zaman ve yer ayırarak çocuk için dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, olumlu bir öğrenme ortamı oluşturabilirsiniz.
  • Çocukların kavramları daha iyi anlamasına yardımcı olabilecek kitaplar veya teknolojik uygulamalar sağlayabilirsiniz.
  • Ezberden uzak durmayı, çok fazla tekrar ve alıştırma yapmayı teşvik edebilirsiniz.
  • Çocuğun güçlü ve zayıf yanlarını anlamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin çocuk bir konuda çok iyiyken diğer konuda zorlanıyor. Bu durumda günlük ilerlemeyi takip edebileceği bir tablo oluşturabilirsiniz.
  • Çocuğa matematikle ilgili pozitif bir dil kullanabilirsiniz. İlerlemelerini takdir edip her geçen gün bu konuda daha iyi olduğunu ifade edebilirsiniz.
  • Çocuğa madeni para gibi gerçek hayattaki nesneler veya cetvel, terazi gibi ölçüm araçlarıyla uygulamalı öğrenme deneyimleri oluşturabilirsiniz. Gerçek hayattan örnekler, matematiksel kavramları anlamalarını kolaylaştıracaktır.

Yazan: Niha Çocuk Yayın Kurulu

Share this post